Zasebnost na družabnih omrežjih

Osnovne nastavitve večine strani družabnih omrežij omogočajo, da je naš profil javen, kar pomeni, da naše objave lahko spremlja kdorkoli drug, ki ima prav tako profil na istem socialnem omrežju, ne glede na to, ali smo ga dodali za prijatelja, ali ne. Pomembno je torej, da vemo, kako lahko naš profil zavarujemo pred ogledom ljudi, ki niso dobrodošli na naših straneh. Kako to naredimo? Preberi si nekaj nasvetov.

Na družabnih omrežjih radi delimo naše fotografije, pokažemo našim prijateljem, kaj počnemo in česa se veselimo. Vendar moramo biti pazljivi, saj naše objave lahko vidi marsikdo, za katerega si nismo predstavljali, da ga bodo dosegle. Kako lahko torej naše objave zavarujemo pred tem?

Prva stvar, ki jo lahko narediš, je, da svoj profil urediš kot zaseben profil. To narediš na enostaven način, tako da obiščeš nastavitve na poljubnem socialnem omrežju in sam izbereš, kdo vse ima pravico videti tvoje objave, fotografije ipd. Urejanje zasebnosti se največkrat nahaja pod razdelkom “Središče za pomoč” ali “Help center”.

Druga stvar na katero je dobro biti pozoren pa je ta, da vedno paziš, kaj objavljaš na svojem profilu. Ni ravno pametno na primer objaviti, da odhajaš na počitnice za 14 dni in da v tem času puščaš prazno hišo, saj to objavo zelo enostavno lahko najde nekdo, ki bo izkoristil priložnost in po tvoji hiši pobrskal za kaj nejmu koristnega, ob tem pa bo popolnoma brez skrbi, saj ve, da te naslednjih 14 dni ne bo doma. Prav tako ni dobro na profil objavljati svojih osebnih podatkov, saj jih nekdo lahko izkoristi in ti ukrade osebno identiteto, kar pa lahko privede do veliko neprijetnih zapletov. Ne objavljaj torej svojega domačega naslova, telefonske številke, bančnih podatkov, kopij osebnih dokumentov ipd. Ni dobro objaviti tudi svoje lokacije, saj s tem nekomu, ki bi te želel zasledovati, olajšaš dostop.

Ena od pomembnih stvari pa je tudi varstvo osebnih podatkov. Vedno, preden se pridružiš nekemu družabnemu omrežju, bi moral prebrati njihove pogoje uporabe in politiko zaebnosti.

Vir: Safe.si

Še več informacij in nasvetov najdeš z obiskom strani Safe.si(klik), ki je bila podlaga za nastali članek.