Skip to content

ZAPOSLOVANJE MLADIH

S skupnimi močmi za boljšo prihodnost

Zaposlovanje mladih

Erasmus +

Erasmus za mlade podjetnike je program Evropske unije, ki deluje že od leta 2009 in bodočim ter mladim podjetnikom pomaga pridobiti kompetence in znanja za ustanovitev in/ali uspešno vodenje malega podjetja. Novi in bodoči podjetnik pridobiva in si izmenjuje znanje ter poslovne zamisli z izkušenim tujim podjetnikom iz držav EU, pri katerem dela in z njim sodeluje od 1 do 6 mesecev. Usposabljanje sofinancira Evropska komisija.

 

V programu lahko sodelujejo študentje, mladi in ostali, ki imajo osnovano podjetniško idejo in si želijo v prihodnosti postati podjetniki. Poleg njih lahko v programu sodelujejo mladi podjetniki, ki že imajo svoje podjetje mlajše od 3 let ter izkušeni podjetniki, ki vodijo svoje podjetje že več kot 3 leta in so lahko gostitelji mladim oz. bodočim podjetnikom.

 

Program Erasmus za mlade podjetnike omogoča:

  • novim podjetnikom priložnost, da se učijo od izkušenega podjetnika, ki vodi malo ali srednje veliko podjetje (MSP) v eni izmed sodelujočih držav EU,
  • izmenjavo izkušenj med novimi in izkušenimi podjetniki,
  • izboljšanje podjetniških kompetenc mladih in bodočih podjetnikov,
  • iniciativnost in podjetništvo med mladimi,
  • izkušenim podjetnikom olajša dostop do novih trgov in iskanje možnih poslovnih partnerjev,
  • povezovanje poslovnežev in MSP,
  • izboljšanje jezikovnih znanj in kompetenc mladih in izkušenih podjetnikov,
    izkušenim podjetnikom, da vzpostavijo nove trgovske stike in izvejo več o priložnostih v drugi državi EU prek bodočih in mladih podjetnikov.

 

Novi in izkušeni podjetniki, ki želijo sodelovati v programu podjetniške izmenjave morajo oddati spletno prijavo prek uradne spletne strani programa www.erasmus-entrepreneurs.eu, dodati k e-prijavi življenjepis (Europass) in poslovni načrt ter izbrati svojo želeno lokalno kontaktno točko-posredniško organizacijo. Lokalna kontaktna točka vas bo usmerjala skozi ves postopek in služila kot kontaktna točka.

 

V Sloveniji je pet lokalnih točk, od teh sta dve v Ljubljani – Tehnološki park Ljubljana in Poligon, zavod za razvoj kreativnih industrij.

X
X