Garaža, festival mobilnosti: podkast z mladimi o mobilnosti prihodnosti

Junija je zaživel AMZS-jev podkast Garaža, festival mobilnosti. V seriji mesečnih polurnih pogovorov raziskovalca mobilnosti Anej in Matjaž, gostita mlade, dijake in dijakinje, študente in vse mlade po srcu, ki jima bodo s svojimi idejami, problemi, izzivi in vizijami, poskušali približati razumevanje mobilnosti prihodnosti.

Prva epizoda 11. junija 2020: odprto o mobilnosti prihodnosti

V prvi epizodi novega podkasta Garaža, festival mobilnosti so se pri Aneju in Matjažu parkirali trije pronicljivi mladi: Hana, Luka in Gašper. Dva sedemnajstletnika in dvajsetletnik. Vsi trije še brez izpita za avtomobil, vsi trije z različnimi željami:

»Raje grem na potovanje, kakor da delam izpit,« pravi Gašper.

»Avta si ne želim, izpit bom imela iz praktičnosti narejen. Glede na to, da bi rada šla v tujino študirati, mi ni na noben način ugodno, da bi si omislila avto,« izpostavlja Hana.

»Večina nas komaj čaka na prvi avto in izpit,« pa poudarja Luka.

Noben od njih ne verjame, da bomo kmalu po mestih letali po zraku. Hkrati se zavedajo, da nihče ni pripravljen predolgo hoditi do najbližje avtobusne postaje, kot je bilo to morda normalno pred tridesetimi leti. Na pogovor so se iz različnih koncev pripeljali z javnim prevozom in peš. Tudi če je deževalo. V nasprotju z gostiteljema, ki v neugodnih vremenskih razmerah električne alternative pustita doma, in se še ‘tradicionalno’ pripeljeta na dizelski pogon. Čeprav ju je Luka podučil: »Tudi trole imajo streho.« Morda je tudi zato Aneja doletel prvi izziv mobilnosti: da se do naslednje epizode večkrat odpove svojemu ‘dirkalniku’ in se na AMZS pripelje z javnim prevozom, s kolesom, z električnimi alternativami, s kolegom ali peš. So ga mladi v tem pogovoru prepričali z argumenti?