Video posnetki za podporo mladim z avtizmom – izdelava in uporaba pripomočkov za senzorno sprostitev

Center za mlade Domžale je v okviru mednarodnega projekta Podpora mladim z avtizmom v mladinskem delu v sodelovanju z društvom ASPI in s podporo programa Erasmus+ izvedel usposabljanje mladinskih delavcev, ki je potekalo med 23. in 29. 8. 2021 v Domžalah. Usposabljanje je okrepilo poznavanje področja senzornih ovir in načinov dela z mladimi s senzornimi ovirami in avtizmom ter izboljšal razumevanje zakaj mladi s posebnimi potrebami in senzorno preobčutljivostjo potrebujejo različne prilagoditve. Udeleženci so na usposabljanju poiskali rešitve za takšne prilagoditve, ki lahko nastanejo brez dodatnih stroškov in iz materialov, ki jih najdemo v svoji okolici. Utrinke iz projekta si lahko ogledate v naslednjem videu https://youtu.be/bBKMIRInZsw.

V okviru usposabljanja je nastalo sedem video posnetkov, namenjenih predstavitvi različnih orodij, ki jih lahko uporabimo pri delu z mladimi z avtizmom. Orodja so enostavna in jih lahko izdelamo po »DIY« principu.

Predstavljena orodja in pripomočki so namenjena predvsem senzorni umiritvi mladih z avtizmom in varnemu navezovanju stika. Video posnetki vključujejo tudi intervjuje z udeleženci projekta, v katerem opišejo proces nastanka orodij in njihovo uporabo. Predstavljeni pripomočki so uporabni tudi širše, za vsakogar ki si želi senzorne sprostitve, njihova izdelava pa predstavlja zanimiv ustvarjalni »naredi si sam« izziv. Preizkusite in izdelate lahko naslednja orodja:

Več informacij o projektu in video posnetke, najdete na povezavi: www.czm-domzale.si/mednarodno/projekt-avtizem-senzorne-ovire/