Svetovni dan brez tobaka: Odločeni! Opuščamo kajenje

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen opuščanju kajenja in poteka pod geslom »Odločeni! Opuščamo kajenje«.

Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju. Prej ko posameznik preneha s kajenjem in uporabo drugih tobačnih izdelkov, večje so koristi za njegovo zdravje. Največje koristi za zdravje pa posameznik izkusi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti.

Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenja, na NIJZ svetujejo, da se vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji na voljo brezplačno. Povezave do programov in celotne objave najdete TUKAJ.

Že kmalu po opustitvi kajenja telo začne popravljati škodo, povzročeno s kajenjem, koristi opustitve pa se s časom večajo. Koristi opustitve kajenja so med drugim naslednje:

  • čez 20 minut se srčni utrip vrne na normalne vrednosti;
  • po 12 urah se raven ogljikovega monoksida v krvi zniža do normalne vrednosti;
  • po 2 tednih do 3 mesecih začne upadati tveganje za srčni infarkt in pljučna zmogljivost se začne izboljševati;
  • po 1 do 9 mesecih se zmanjša dražeči kašelj in ublažijo težave z dihanjem;
  • po 1 letu se tveganje za koronarno srčno bolezen zniža za polovico; po  15 letih pa je tveganje za koronarno srčno bolezen podobno tistemu pri nekadilcu.
  • po 5 do 15 letih je tveganje za možgansko kap podobno tistemu pri nekadilcu, tveganje za rak v ustni votlini, rak grla in požiralnika pa pol manjše kot pri kadilcu;
  • po 10 letih je tveganje za smrt zaradi pljučnega raka pol manjše kot pri kadilcu, prav tako tveganje za rak mehurja, zniža pa se tudi tveganje za rak materničnega vratu, glasilk, ledvic in trebušne slinavke;

Povezavo do celotne objave Opustitev kajenja koristi v kateri koli starosti najdete TUKAJ.