Prenovljene smernice za psihološko prvo pomoč NIJZ

Vsak od nas je verjetno že imel, ima ali pa bo kdaj v prihodnje doživel bližnji stik z osebo v duševni stiski. Naš odziv lahko osebi v duševni stiski pomaga pri nadaljnjem iskanju ustrezne pomoči. Pri tem so nam lahko v podporo smernice psihološke prve pomoči, ki ponujajo konkretne informacije, kako prepoznati, pristopiti in pomagati osebi v duševni stiski.
V želji, da bi bilo znanje o psihološki prvi pomoči čimbolj dostopno vsem, smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v sklopu Nacionalnega programa za duševno zdravje MIRA pripravili naslednje smernice za psihološko prvo pomoč:
– Kako pomagam v primeru paničnega napada?
– Kako pomagam v primeru depresije?
– Kako pomagam v primeru čezmernega pitja alkohola?
– Kako pomagam v primeru samomorilne ogroženosti?

Pripravljene smernice psihološke prve pomoči temeljijo na strokovnih in znanstvenih spoznanjih, vendar so oblikovane poljudno in namenjene prav vsakomur od nas. Dostopne so na naslednji povezavi: https://www.zadusevnozdravje.si/pomagam-drugemu/kako-pomagam/. Hkrati je na spletni strani programa MIRA na voljo nov sklop z naslovom »Pomagam drugemu«, v katerem boste našli še več koristnih in uporabnih vsebin ter izobraževanja programa Psihološke prve pomoči.