Alkohol te lahko potegne še globlje

V Združenju DrogArt so izvedli spletno raziskavo o stanju na trgu drog, spremembah v uporabi drog in psihosocialnih stiskah v času epidemije. Preliminarni rezultati raziskave kažejo na to, da se je v tem obdobju v precejšnji meri poslabšalo psihično stanje uporabnikov, veliko jih je v večji meri  čutilo tesnobo, potrtost in osamljenost (kot pred uvedbo karantene). Najpogosteje uporabljena droga je bila v tem času alkohol, več sodelujočih pa je čutilo tudi negativne posledice drog in alkohola.

Ker alkohol lahko prinaša kratkoročen učinek pomirjanja, lahko za marsikoga postane sredstvo za lajšanje akutnih in tudi dolgotrajnih težav. Na žalost pa takšen način reševanja težav vse skupaj samo še poslabša, saj lahko povzroča psihično in fizično odvisnost ter celo vrsto drugih posledic, med drugimi oslabljen imunski sistem, kar povečuje dovzetnost za okužbo s koronavirusom.

Zato s plakati in aktivnostmi na socialnih omrežjih opozarjajo, da alkohol ni dobra izbira za reševanje težav in da v okviru programa Izberi sam nudijo podporo vsem mladim, ki se znajdejo v stiski, ker nekdo v družini čezmerno uporablja alkohol ali ima sam težave zaradi pitja alkohola (v šoli, doma, v odnosih s prijatelji).

Hkrati pa v svojo ekipo vabijo vse mlade, ki bi s svojimi idejami prispevali k popestritvi naših aktivnosti za zmanjševanje škode na področju alkohola.

Več informacij najdete TUKAJ.

 

Vir in foto: Drog Art