24. april – Dan brez zavržene hrane

24. april je slovenski dan brez zavržene hrane. Slovenski dan brez zavržene hrane je Vlada razglasila 13. aprila 2023. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. 

V Sloveniji je leta 2022 nastalo nekaj manj kot 151.000 ton odpadne hrane. 40 % te količine je bilo užitne, preostanek pa so obsegali neužitni deli, kot so kosti in koščice, olupki ter jajčne in druge lupine oz. luščine. Prebivalec Slovenije je v povprečju zavrgel 72 kg hrane.

Največ odpadne hrane nastalo v gospodinjstvih. V opazovanem letu je največ odpadne hrane nastalo v gospodinjstvih, 47 %. Sledili so gostinstvo in strežba hrane s 37 %, trgovina z živili z 9 % in proizvodnja hrane s 7 %.

Zavržena hrana je eden večjih svetovnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno.

Dobra novica pa je, da se je leta 2022 količina odpadne hrane zmanjšala za 2 %.

Zbudimo svojo hranozavest ter s hrano ravnajmo varčno!

Več informacij o slovenskem dnevu brez zavržene hrane najdeš na strani Ekošola , več statističnih podatkov pa na Statističnem uradu.

 

Vir: Statistični urad Slovenije, Ekošola in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano