24. april je slovenski dan brez zavržene hrane. Slovenski dan brez zavržene hrane je Vlada razglasila 13. aprila 2023. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane.
V Sloveniji je leta 2022 nastalo nekaj manj kot 151.000 ton odpadne hrane. 40 % te količine je bilo užitne, preostanek pa so obsegali neužitni deli, kot so kosti in koščice, olupki ter jajčne in druge lupine oz. luščine. Prebivalec Slovenije je v povprečju zavrgel 72 kg hrane.
Največ odpadne hrane nastalo v gospodinjstvih. V opazovanem letu je največ odpadne hrane nastalo v gospodinjstvih, 47 %. Sledili so gostinstvo in strežba hrane s 37 %, trgovina z živili z 9 % in proizvodnja hrane s 7 %.
Zavržena hrana je eden večjih svetovnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno.
Dobra novica pa je, da se je leta 2022 količina odpadne hrane zmanjšala za 2 %.
Zbudimo svojo hranozavest ter s hrano ravnajmo varčno!
Več informacij o slovenskem dnevu brez zavržene hrane najdeš na strani Ekošola , več statističnih podatkov pa na Statističnem uradu.
Vir: Statistični urad Slovenije, Ekošola in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano